Kuchenne rewolucje w przedszkolu 71

szkolnictwo, Kuchenne rewolucje przedszkolu - zdjęcie, fotografia

Przedszkolaki z ulicy Śląskiej 50/52 we Włochach znają się na dobrej kuchni jak mało kto. Potrafią też sami ułożyć sobie menu.

Okres przedszkolny to czas, w którym kształtują się preferencje smakowe oraz upodobania żywieniowe dzieci. Właściwe odżywianie decyduje o zdrowiu oraz ma bardzo duży wpływ na aktywność psychiczną, umysłową i ruchową przedszkolaków. Nawyki żywieniowe należy wpajać od najmłodszych lat. W realizację wprowadzania zdrowego odżywiania dzieci w przedszkolu należy zaangażować całą społeczność przedszkolną: dzieci, rodziców i pracowników.

W listopadzie zorganizowaliśmy akcje edukacyjne mające na celu przezwyciężenie uprzedzeń do niektórych potraw, próbowanie dań wybranych przez dzieci, naukę o potrawach koniecznych dla zdrowia oraz poznanie kuchni innych państw. Podczas „ Dnia Zielonego” w jadłospisie znalazły się potrawy w kolorze zielonym, dzieci ubrały się na zielono, próbowały przyniesione przez siebie owoce i warzywa, - oczywiście zielone, oraz uczestniczyły w zajęciach plastycznych i zabawach, w których królowały barwa i odcienie zieleni.

W dniu „ Kuchnie świata – Grecja” chętne dzieci wspólnie z rodzicami wykonały prezentację plastyczną o Grecji, niektórzy prezentowali swoje prace na forum grupy. Jadłospis tego dnia składał się z obiadu greckiego.

Kolejne wydarzenie - „ Dziś w przedszkolu jemy , to co sami wybierzemy” – menu wybrały dzieci z gr V – 5 latki : śniadanie – zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi , pieczywo mieszane z masłem , miodem i dżemem, herbata; obiad – rosół z makaronem, naleśniki z serem, śmietaną, sałatka z jabłka, lemoniada; podwieczorek – bułka kwiatek z masłem, sałatka owocowa, sok jabłkowy.

A oto wierszyk ułożony przez Panią kucharkę, dopisany do menu tego dnia :

„ Z piątki dzieci decydują, co w przedszkolu konsumują.

Dzisiaj będzie rosół z kurki, naleśniki w kształcie rurki.

Na życzenie to zrobimy, więc smacznego Wam życzymy”

Od wielu lat, w każdy czwartek, dzieci jedzą śniadanie w postaci „ Szwedzkiego stołu”, gdzie mają okazję do samodzielnego komponowania kanapek. Od stycznia planujemy samodzielne nalewanie zupy przez dzieci z wazy, co ma podkreślić celebrowanie obiadu.

Takie kulinarne „podróże” cieszą się ogromnym zainteresowaniem przedszkolaków, daje im to wielką radość, a przy okazji wypracowują w sobie dobre nawyki żywieniowe i zdobywają wiedzę. W ten sposób łączymy przyjemne z pożytecznym.

Dorota Babiak Dyrektor Przedszkola nr 71

Reklama



Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Plantacja - Sam zetnij choinkę

Kolejny raz serdecznie zapraszamy na "DNI OTWARTE NA PLANTACJI CHOINKOWEJ" w dniach od 12.12.2019r. do 23.12.2019r. 8:00-16:00..


Kupię mieszkania za gotówkę

Szukam mieszkania do 45 mkw najlepiej do odświeżenia lub remontu. Zapraszam do kontaktu 882-757-150 Asia


Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez iochota.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

MPG Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"