3°C lekkie zachmurzenie

Śliwka domowa

Ciekawy produkt   , Śliwka domowa - zdjęcie, fotografia

A w zasadzie śliwa. Różnorodność gatunków śliwek jest tak wielka, że biorąc się za opisanie śliwki wiem już doskonale skąd się wzięło przysłowie „wpadł jak śliwka w kompot” Choć co do samego przysłowia to zawsze pojawia się pytanie czy dokładnie chodzi o śliwkę surową czy suszoną? Wszak najbardziej znanym kompotem jest ten wigilijny, który powstaje głównie z suszonych śliwek.

Jako, że w połowie lipca zaczyna się sezon na świeże śliwki warto im poświęcić parę słów. Pomimo wielu odmian takich jak morele czy brzoskwinie najpopularniejsza jest śliwka domowa. Jest uprawiana i rośnie na niewielkich drzewach bądź krzewach. Owoce w zależności od rodzaju mają od 15 do 100 gram. Owoc posiada też niejadalną pestkę, z której można przygotować nalewkę lub czysty wysokoprocentowy alkohol. Barwa samej skórki może być niebieska, granatowa, czerwona, żółta lub nawet zielona. Śliwka zawiera prawie dziesięć procent cukru stąd w większości przypadków jest bardzo słodkim owocem. Doskonale nadaje do przygotowywania wyżej wspomnianych kompotów i dżemów a nawet na octowe marynaty. Jednak najlepiej smakuje jak większość owoców na surowo. Należy tylko pamiętać, że owoce należy dokładnie umyć oraz, że w środku znajduje się pestka. Tak na wszelki wypadek abyśmy nie wpadli jak przysłowiowa śliwka w kompot.

Ostatnie video - filmy na iOchota.pl