13°C bezchmurnie

Szaszłyk ananasowo patat-owy

Kuchnia Zieleniaka, Szaszłyk ananasowo patat - zdjęcie, fotografia

Jest to potrawa dla smakoszy pikantnych słodkości z nutką orientalnej egzotyki. Oczywiście wszystkie składniki bez problemu dostaniemy na Zieleniaku. Jedyną wadą przepisu jest potrzeba piekarnika z funkcją grillowania lub najlepiej poczekać aż zacznie się sezon grillowy aby przygotować szaszłyki na naturalnym grillu. Poza piekarnikiem będziemy potrzebować około pół kilograma patatów, średniej wielkości ananas, czerwoną papryczkę chili, pół szklanki płynnego miodu, jogurt, listki mięty, rozmaryn oraz patyczki do szaszłyków. Aby wszystko dobrze się „przegryzło” najlepiej zacząć od końca. Do szklaneczki jogurtu dokładamy dwie stołowe łyżki miodu i mieszamy z dodatkiem bardzo drobno pokrojonymi listkami mięty. Z papryczki usuwamy środek i drobno siekamy razem z listkami rozmarynu a następnie dodajemy do pozostałej części miodu. Pataty gotujemy około pół godziny a następnie po ostygnięciu obieramy i kroimy w kostkę. Ananas obieramy, usuwając jego środek kroimy w grube plastry a następnie w kostkę. Następnie patat i ananas nadziewamy na patyczki i kładziemy na posmarowany olejem ruszt. Grillujemy średnio po pięć minut z każdej strony. Na koniec oblewamy miodem z chili i rozmarynem. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem z jogurtu, miodu i mięty.

Ostatnie video - filmy na iOchota.pl