Reklama

Pomidory zapylane przez Trzmiela

Zastanawiałem się co w tym przypadku jest ciekawszym produktem: mięsiste pomidory czy Trzmiel? Do mięsistych pomidorów jeszcze wrócimy, proponuję skupić się na Trzmielu. To taki latający robak ale bardzo pracowity. Nie są mu straszne niskie temperatury i zabiera się do roboty nawet przy temperaturze otoczenia wynoszącej 8 stopni. Nie jest mu straszny półmrok i zapyla kwiatki nawet w pochmurne dni. W odróżnieniu od pszczoły miodnej, która zabiera się do roboty kiedy temperatura otoczenia przekracza 15 stopni. Do tego Trzmiel się nie opierdziela jak pszczoła i w ciągu dnia zapyla dwa razy więcej kwiatów. Nic dziwnego, że pszczoła miodna straciła robotę mając taką konkurencję. Choć Trzmiel w zasadzie jest pszczołą tyle, że trochę większą i często jest mylony z bąkiem. Dzięki swoim zaletom, trzmieli używa się do zapylania kwiatów pomidorów. Dzięki temu nie tylko obniża koszty produkcji, ale i znacznie poprawia jakość oraz wielkość otrzymanego plonu - nawet o 20-30%. Owoce są równomiernie wybarwione, kształtne, bardziej twarde i posiadają niewielką ilość pustych przestrzeni wewnątrz. Dzięki jego pracy w uprawach szklarniowych i tunelach w znaczny sposób można obniżyć użycie środków chemicznych dzięki czemu pomidory są zdrowsze.    

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    gość 2016-06-28 16:31:38

    mam niejasne przeczucie że przetarg na "promocję zieleniaka" wygrało iochota.pl - tak jako namiętnie rekalmuje jakby nie było innych tematów.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do