Reklama

A to feler westchnął seler

26/10/2017 00:36

Seler lub jak kto woli „seler zwyczajny” uprawiany jest od początku naszej ery czyli przeszło dwa tysiące lat. Można spotkać go też rosnący dziko. W naszym kraju występuje tylko na wyspie Uznam. Jest nieodzownym składnikiem tak zwanej „włoszczyzny” służącej do przygotowywania wywarów, na których powstaje większość zup jak również sosów. Oczywiście jest dodatkiem do wielu sałatek. Najbardziej znaną jest sałatka jarzynowa w majonezie, którą można przygotować samemu ale jest też dostępna w większości sklepów spożywczych. Nie każdy o tym wie ale w selerze jest dwa razy więcej witaminy C niż w cytrynie i innych owocach cytrusowych. W selerze obok witaminy C znajduję się też inne witaminy, olejki złożone z terpenów jak również sporo mikroelementów. Dlatego też seler jest rośliną leczniczą, która pomaga w leczeni lub łagodzi dolegliwości wielu chorób. Ogólnie wzmacnia organizm, wspomaga pracę nerek i wątroby a nawet odmładza organizm. Jak większość warzyw dostępny jest przez cały rok na Zieleniaku.

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do