Arbuz zwany też czasem kawonem pochodzi z południowej afryki. Jest niczym innym tylko przerośniętą i to znacznie jagodą o czerwonym i słodkim miąższu. Uprawiany jest w krajach o ciepłym klimacie. Najstarsze wzmianki na temat arbuza pochodzą już ze starożytnego Egiptu. Do Europy trafił w XI wieku. Co ciekawe w Polsce udało się wyhodować odmianę arbuza odporną na niskie temperatury. Spożywanie arbuza poprawia przemianę materii i jest zalecany jako deser po obfitych posiłkach. Jest zalecany dla osób chorych na nerki. Ma też właściwości wspomagania leczenia chorób nowotworowych. Arbuz mogą też używać panie jako maseczki mające zbawienny wpływ na skórę twarzy bowiem działa przeciwzmarszczkowo. Jet to doskonały owoc na upały ze względu na swój orzeźwiający smak. Aby sprawdzić czy jest dojrzały należy puknąć palcem w skórkę. Jeśli odgłos jest głuchy to oznacza, że jest dojrzały i gotowy do spożycia. Jest nietrwały i pokrojone kawałki zabezpieczone folią można przechowywać w lodówce przez kilka dni.