Reklama

Boczniak

20/07/2017 02:06

Boczniak a w zasadzie boczniak ostrygowaty jest grzybem jadalnym, który występuje w lasach i rośnie na pniach drzew. Może być też uprawiany i wtedy rośnie na słomie. Osoby zajmujące się uprawą tego grzyba muszą pamiętać, że wdychając w nadmiarze jego zarodniki mogą nabawić się chorób płuc. Większość grzybów zbieranych w lasach poza walorami smakowymi pozbawione jest jakichkolwiek wartości odżywczych. Wyjątkiem jest boczniak. Grzyb ten posiada wiele substancji, które wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi jak również cholesterolu. Naukowcy stwierdzili, że wyciąg z boczniaka może wpływać też na zmniejszanie się guzów nowotworowych. Boczniak poprawia też ogólną odporność organizmu. Dzięki powyższym właściwościom uznaje się boczniaka jako grzyb leczniczy. Ale to nie wszystko ponieważ poza właściwościami leczniczymi posiada doskonałe walory smakowe choć nie są tak aromatyczne jak inne grzyby. Po ugotowaniu może być dodatkiem do sałatek lub zup. Przygotowuje się z niego farsz do naleśników i pierogów. Boczniaka można dostać na Zieleniaku na wagę lub podzielonego na porcje, sprzedawane na tackach zabezpieczonych folią.

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do