Mało kto wie ale czereśnie to nic innego jak odmiana wiśni do tego wiśni ptasiej. W przypadku krzyżówki z wiśnią pospolitą możemy spotkać się też z nazwą czerechy. Ale „jak go zwał tak go zwał” czereśnia jest bardzo smacznym, niestety sezonowym owocem o słodkim smaku. Jest około tysiąca odmian czereśni występujących w dwóch podgrupach. Sercówki posiadają soczysty i miękki miąższ natomiast chrząstki są nieco bardziej twarde przez co są bardziej odporne na transport. Czereśnie możemy spotkać w kolorze od biało – żółtego poprzez czerwony do prawie czarnego. Sezon na czereśnie trwa od czerwca do końca lipca. Owoce są bardzo nietrwałe i można przechowywać je jedynie przez kilka dni. Ale doskonale nadają się na przetwory, które można przechowywać przez dość długi czas. Najbardziej znane są kompoty i dżemy. Do tych ostatnich zaleca się dodawanie podczas przygotowywania soku z porzeczek. Po wydrylowaniu owoców czyli usunięciu pestek z czereśni możemy przygotować doskonałą marynatę w occie. Ale czereśnie najlepiej smakują surowe.