Jak sama nazwa wskazuje pomarańcze powinny być w kolorze pomarańczowym. Ale jako, że każda reguła ma wyjątek to i pomarańcze taki mają i są to czerwone pomarańcze zwane też pomarańczami sycylijskimi jako, że jest to miejsce ich pochodzenia i uprawy. Są trzy podstawowe odmiany tych pomarańczy: Tarocco, Moro i Sanguinello a nazwy pochodzą od sycylijskich prowincji, na których są uprawiane. Swoją czerwoną skórkę jak i miąższ zawdzięczają antocyjanom występującym w wulkanicznej glebie, ponieważ ponieważ uprawy bezpośredni sąsiadują z wulkanem Etna. Również nie bez znaczenia na smak mają różnice temperatur pomiędzy nocą a dniem. Gatunek ten uprawiany jest też w innych krajach ale od tych uprawianych na Sycylii zdecydowanie różnią się smakiem. Poza walorami smakowymi czerwone pomarańcz korzystnie wpływają na cały układ krążenia, wzmacniają żyły, jak i spożycie ogólnie wzmacnia organizm. I co najważniejsze są po prostu pyszne! Można je dostać w umiarkowanej cenie w hali Zieleniaka.