Inaczej groch jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych. Owoce to cylindryczne strąki zawierające po kilka okrągłych nasionek. Groch można spotkać jako roślinę dziko rosnącą ale w strefie umiarkowanej jest również uprawiany. Na podstawie wykopalisk prowadzonych na terenie całej Europy groch uprawia się już od ponad 9000 lat. Gregor Mendel pionier genetyki, prowadził na grochu zwyczajnym badania nad dziedziczeniem, dzięki, którym powstały podstawy genetyki określane jako prawa Mendla. Sam groszek można spożywać na surowo nie tylko jedząc nasiona ale i całe strąki po zdjęciu cienkiej błonki. Jest to bardzo zdrowe i odżywcze warzywo, które ma zastosowanie w wielu kulinarnych przepisach takich jak najbardziej popularna marchewka z groszkiem. Choć są też dania o bardziej wysublimowanym smaku takie jak zapiekany makaron z serem i zielonym groszkiem czy risotto z kurczakiem... Jednak chyba najbardziej znanym produktem jest zielony groszek konserwowy jako dodatek do sałatek i innych dań.