Gruszka piaskowa znana jest też pod nazwami gruszka chińska (Pyrus pyrifolia) lub po prostu nashi. Zjadamy miąższ, który nie dość, że jest chrupiący to w dodatku lekko granulo-waty stąd wzięła się nazwa gruszki piaskowej. W smaku przypomina nieco nasze zwykłe gruszki choć jest trochę bardziej kwaśna a przez to podawane na chłodno są bardzo orzeźwiające. Kawałki gruszki chińskiej są też doskonałym dodatkiem zarówno do sałatek jak i deserów. Najlepiej smakuje jak większość owoców w stanie surowym. Można też spotkać na rynku marmoladę lub dżemy zrobione z tej gruszki. Owoce rosną na drzewie i najczęściej uprawiane są w Azji, Nowej Zelandii i Australii. Najbardziej znaną odmianą jest Chojuro wyhodowana i uprawiana w Japonii. Nazwę zawdzięcza znalazcy tej odmiany Toma Chojuro, który dokonał tego przez przypadek w 1895 roku. W warunkach szklarniowych owocujące drzewko może być uprawiane również w naszym kraju. Na Zieleniaku można je znaleźć w cenie kilku złotych za sztukę.