Reklama

Gruszka piaskowa

29/11/2016 03:03

Gruszka piaskowa znana jest też pod nazwami gruszka chińska (Pyrus pyrifolia) lub po prostu nashi. Zjadamy miąższ, który nie dość, że jest chrupiący to w dodatku lekko granulo-waty stąd wzięła się nazwa gruszki piaskowej. W smaku przypomina nieco nasze zwykłe gruszki choć jest trochę bardziej kwaśna a przez to podawane na chłodno są bardzo orzeźwiające. Kawałki gruszki chińskiej są też doskonałym dodatkiem zarówno do sałatek jak i deserów. Najlepiej smakuje jak większość owoców w stanie surowym. Można też spotkać na rynku marmoladę lub dżemy zrobione z tej gruszki. Owoce rosną na drzewie i najczęściej uprawiane są w Azji, Nowej Zelandii i Australii. Najbardziej znaną odmianą jest Chojuro wyhodowana i uprawiana w Japonii. Nazwę zawdzięcza znalazcy tej odmiany Toma Chojuro, który dokonał tego przez przypadek w 1895 roku. W warunkach szklarniowych owocujące drzewko może być uprawiane również w naszym kraju. Na Zieleniaku można je znaleźć w cenie kilku złotych za sztukę.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do