Reklama

Kalarepa

13/07/2017 03:11

Kalarepa jest niczym innym jak odmianą kapusty. Warzywo to jest bardzo popularne na naszych stołach ze względu na liczne właściwości odżywcze jak i zdrowotne. Zawiera wiele minerałów takich jak karoteny, jod, sód, fosfor, żelazo miedź, mangan, wapń, magnez i potas oraz wiele witamin: B 1, B 2, B 6, oraz witaminę C. Kalarepa uprawiana była już w starożytności a do naszego kraju trafiła dopiero w XIX wieku. Co ciekawe najwięcej wartości odżywczych kalarepy znajduje się w jej liściach a nie w zgrubiałej łodydze, którą znamy pod wyżej wymienioną nazwą. Ponadto kalarepa ma właściwości bakteriobójcze, wzmacnia wzrok a częste jej spożycie będzie zapobiegać chorobom cywilizacyjnym takimi jak wrzody żołądka i dwunastnicy. Najzdrowiej i najsmaczniej jest kiedy spożywamy ją na surowo, pokrojoną w cienkie plasterki. Będąc na diecie odchudzającej można podjadać je niczym czipsy z tym, że plasterki kalarepy są o niebo zdrowsze i bardzo mało kaloryczne. Kalarepę można dusić, gotować lub zapiekać. Liście kalarepy można pokroić i dodawać

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do