Kiedyś każde dziecko znało wierszyk: „Siała baba mak, nie wiedziała jak, a dziad wiedział nie powiedział a to było tak” Występuje kilka rodzajów maku ale ten najbardziej popularny, mający zastosowanie w naszej kuchni to mak niebieski. Możemy spotkać się też z makiem białym lub leczniczym służącym tylko do produkcji leków głównie uspokajających oraz przeciwbólowych. Zastosowanie w kuchni zna prawie każdy a najbardziej znanym produktem jest ciasto zwane makowcem. Ale nie należy przesadzać ze spożyciem ponieważ mak jest bardzo kaloryczny i w 100 gramach znajduje się aż 478 kcal Jest tak dlatego, że mak w połowie składa się z tłuszczu oraz białka i węglowodanów. Osoby, które regularnie biorą leki powinny skonsultować ze swoim lekarzem aby omówić czy możemy spożywać mak. Mak zawiera też witaminy A, D, C i E oraz także dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku i wapnia. Do bajek też można odłożyć legendy o narkotycznym działaniu maku. Ten obecny na rynku zawiera bardzo małą, bliską zeru, zawartością alkaloidów o działaniu narkotycznym. Mak dostępny jest na wielu stoiskach na Zieleniaku.