Mango jest pestkowcem z dużym nasieniem zwanym inaczej pestką. Obejmuje około czterdzieści gatunków owoców o tej samej nazwie choć występuje tylko w Indiach. Jak najbardziej jest jadalny i do tego dzięki dużej zawartości magniferyny zwanej glikozydem zapobiega miażdżycy, cukrzycy, działa przeciwbólowo jak i też przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Najbardziej znaną odmiano owocu jest gatunek indyjski. Są to sporej wielkości owoce mierzące od 15 do 20 centymetrów z czego połowę stanowi jadalny miąższ. Jest soczysty i bardzo aromatyczny. Samą skórkę obiera się pomimo tego, że też jest jadalna ale dość twarda. Owoce można po zerwaniu przechowywać około 10 tygodni tak, że nie pozostaje zbyt wiele czasu na ich transport. Jet doskonałym składnikiem sałatek, dodatkiem do mięs jak i sosów. Można też spotkać owoce mango w puszkach, występuje w postaci soków jak i dżemów. Na Zieleniaku owoce mango można znaleźć po około 10 złotych za sztukę.