Reklama

Opuncja figowa zwana figą indyjską lub figą kaktusową

W rzeczy samej opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) drugą nazwę zawdzięcza Krzysztofowi Kolumbowi, który owoc sprowadził do Europy z Indii. Ale sama opuncja figowa pochodzi z Meksyku i jest po prostu owocem jednego z gatunków kaktusa. Aztekowie uważali opuncję za święty owoc, który wykorzystywali w zacnym celu. Należy tutaj wspomnieć o innym kaktusie zwanym agawą niebieską, z której po przetworzeniu Aztekowie otrzymywali płyn poprawiający nastrój i rozjaśniający umysł zwany tequilą. Skutkiem ubocznym nadmiernego rozjaśnienia umysłu jest niestety kac występujący przeważnie na drugi dzień po nadmiernym spożyciu wysokoprocentowych płynów. Opuncja łagodzi objawy kaca i poprzez swoje właściwości antyoksydacyjne ogranicza stany zapalne po spożyciu alkoholu spowodowane jego metabolizmem jak i zanieczyszeniami. Łagodzi ból głowy, nudności oraz wstręt do jedzenia. Stąd też nie należy się dziwić, że otrymała już wśród Azteków status świętego owocu. Owoce są słodkie i soczyste a sprzywamy je na surowo. Pestki, których jest w owocu sporo mogą służyć jako przyprawa.    

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do