Reklama

Pac Choi – kapusta rodem z Chin

18/10/2016 23:31

Chiny są chyba największym producentem wszystkiego co można sprzedać, zalewając rynki nie tyko Europy ale i reszty świata. Nie inaczej jest z kapustą, której w Chinach uprawiane jest ponad siedemset gatunków. Mało kto zwraca uwagę na nazwę wcinając kapustę pekińską, że nie tylko jej nazwa pochodzi od stolicy Chin ale też tam, oczywiście w przenośni są jej korzenie. Pac Choi to nic innego jak chińska kapusta nie mająca nic wspólnego z tak popularną kapustą pekińską. W zasadzie też z kapustą ma niewiele wspólnego choć istnieje bardzo dalekie pokrewieństwo. Jednak nazwa pozostała. Jadalne są bardzo smaczne łodygi jak i liście, które zjada się w całości. Ma lekko gorzkawy smak ale za to posiada bardzo wiele witamin oraz zawiera spore ilości sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru i fosforu. Na naszym rynku jest raczej trudno dostępna pomimo że występuje w wielu przepisach kulinarnych. Ale najważniejsze, że jest na Zieleniaku.    

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do