W rzeczy samej porzeczka wywodzi się w linii prostej od agrestu. Rośnie sobie na średniej wysokości krzakach w klimacie umiarkowanym. Można spotkać ją jako roślinkę dziko rosnącą jak i uprawianą. Owocem porzeczki jest okrągła jagoda występująca w trzech kolorach: czarnym, czerwonym lub białym. Na jagodzie znajdziemy też resztki okwiatu czyli pozostałość po płatkach kwiatowych kiedy krzak porzeczki kwitł. Porzeczki zawierają sporo witaminy PP oraz witaminy C i cukru. Pomimo tego ostatniego w smaku najczęściej są jednak kwaskowate. Doskonale nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory takie jak kompoty, galaretki, dżemy i soki. Znawcy gatunku potrafią z owoców porzeczki przygotować doskonałe wina jak i nalewki. Oczywiście owoce te można jadać też na surowo i tak smakują najlepiej ponieważ można w ten sposób poczuć smak lata. Na przełomie lipca i sierpnia porzeczki dostępne są na Zieleniaku. Zapraszamy na zakupy!