Są osoby, które mają wątpliwości czy rabarbar jest warzywem czy owocem. Jest byliną o naukowej nazwie rzewień i oczywiście warzywem. Jadalne są ogonki liściowe będące częścią liścia rzewienia. Liście mogą być w kolorze zielonym, różowym lub czerwonym. Podobnie jest ze smakiem, który od kwaskowatego w przypadku liści zielonych staje się bardzo słodki kiedy liście są czerwone. Z rabarbaru przyrządza się świetny kompot jak również jest składnikiem domowych wypieków. Przygotowuje się z niego sosy do ryb i mięs oraz konfitury. Oczywiście ma też właściwości lecznicze, zawiera duże ilości potasu. Ma korzystny wpływ na krążenie jak również łagodzi trądzik u młodzieży. Ale nie należy spożywać rabarbar w nadmiarze ponieważ wypłukuje z organizmu wapń a zawarty w nim kwas szczawiowy może odkładać się w nerkach w postaci kamieni. Sezon na rabarbar trwa do końca czerwca. Potem liście stają się coraz bardziej gorzkie. Zastanawia mnie dlaczego jeszcze naukowcy nie pochylili swoich mądrych głów nad znaczeniem słowa rabarbar. To prawie brzmi od końca jak Barbara. „Ra” to nazwa zarezerwowana dla bogów a sam „bar” może być jednostką ciśnienia jak i pierwiastkiem. Oczywiście może też być lokalem gastronomicznym lub jego jedną z atrakcyjniejszych części. A nazwa ta pojawia się w rabarbarze dwa razy. Wypada poświęcić tej nazwie oddzielny artykuł.