Od wielu lat przypisuje się jej wiele leczniczych zastosowań takich jak leczenie cukrzycy, zapalenia brzucha, biegunki, nadciśnienia tętniczego, zapalenia oskrzeli na leczeniu nerwobóli kończąc. Sama skórka ma działanie antybiotyczne a listki stosowano jako środek przeciwkaszlowy, na wrzody żołądka i dwunastnicy a nawet w niedokrwistości. Z pestek robi się pastę, którą stosuje się jako maść na choroby skóry a wywar z pestek podobno łagodzi ból. Ale to nie wszystko. Awokado bo o nim mowa ma zastosowanie głównie w sztuce kulinarnej ze względu na zawarte w owocu składniki takie jak tłuszcze, które są bardzo łatwo przyswajalne przez człowieka. Spożywanie owoców jest zalecane osobom chorującym na miażdżycę. Awokado (Persea Scheffer) to taki rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Kora i liście drzewa są trujące dla zwierząt. Same owoce dojrzewają bardzo długo nawet do 8 miesięcy. Co ciekawe owoc jest jednonasienną jagodą. Po obraniu skórki sam miąższ bardzo łatwo się smaruje przez co może być używany zamiast masła.