Reklama

Szparagi

26/04/2017 01:40

A w zasadzie szparag jest coraz bardziej popularnym warzywem na naszych stołach. Znany jest też pod nazwą szparag lekarski jako, że dawniej używany był do produkcji medykamentów. Oczywiście jak większość warzyw posiada właściwości lecznicze. Obniża ciśnienie krwi dlatego zalecany jest osobom z nadciśnieniem tętniczym. Znawcy tematu będący smakoszami szparag twierdzą, że jest doskonałym afrodyzjakiem. Znany był na stołach już w starożytnym Rzymie, Egipcie jak i Grecji występował wtedy głównie jako roślina dziko rosnąca w obrębie Morza Śródziemnego. Obecnie szparagi uprawiane są w zasadzie na całym świecie. Rosnące dziko są nieco cieńsze i uznawane są jako delikatesowy rarytas. Szparag występuje jako zielony lub biały ale jest to ten sam gatunek a różnica w kolorze wynika tylko i wyłącznie z innego sposobu uprawy. Białe szparagi charakteryzują się bardziej delikatnym smakiem. Sposób przyrządzania szparagów jest bardzo prosty gotuje się je w nieco osolonej wodzie. Są doskonałym dodatkiem do mięs jak i ryb, podawane są jako sałatki oraz przygotowywane są z nich zupy. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i są już dostępne na Zieleniaku.

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do