W naszym kraju zwany też jest cukinią. Obie nazwy są jak najbardziej poprawne choć część osób uważa, że są to zupełnie inne jarzyny. Nazwa cukinia to spolszczona nazwa pochodząca z języka włoskiego zucchina co oznacza małą dynię. Jest to odmiana dyni, którą po raz pierwszy wyhodowano we Włoszech. Istniej wiele odmian kabaczka różniących się wielkością, kolorem i smakiem. Ten ostatni może być od lekko gorzkiego po nawet orzechowy. Są też odmiany niejadalne ale uprawia się je jako rośliny ozdobne. Kabaczek jest zalecany dla osób mających w planie zrzucić kilka kilogramów lub będących na diecie ponieważ jest niskokaloryczny. Nie zawiera metali ciężkich natomiast jest bogaty w witaminę C, PP, B1 oraz karoten. Najlepsze w smaku są wyrośnięte warzywa, których wielkość może osiągnąć przeszło trzydzieści centymetrów. Kabaczek można spożywać na surowo choć znacznie lepiej smakuje pieczony w plastrach w piekarniku lub smażony na patelni. Z kabaczka można przyrządzić doskonały, lekkostrawny bigos, placuszki , zupy a nawet marynaty. Na Zieleniaku dostaniemy kabaczki jak i cukinie w pełnym wyborze.