Reklama

Gęsie i kacze jajka

Są ich zwolennicy jak i przeciwnicy. Jedni uważają je za rarytas a drudzy za niejadalne. Jaja te należy przygotowywać w temperaturze minimum 72 stopni Celsjusza. Można je jeść na miękko jak i twardo oraz przyrządzać jajecznicę. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu i nieco oleisty smak, idealnie nadają się jako dodatek do ciast, tortów, herbatników, stosuje się je również do przyrządzania wyrobów cukierniczych oraz piekarskich. Pozytywnie wpływają one na konsystencję masy używanej do wytwarzania wymienionych wyżej produktów. Jaja gęsie zawierają retinol, beta karoten, witaminę B12, kwas foliowy, natomiast w nieco mniejszych ilościach dostarczą nam witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny jak również witaminy B6.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do