Jesień to czas, gdy na bazarze królują winogrona: białe, różowe, czarne, małe, duże, bezpestkowe oraz te zawierające pestki. Największą popularnością cieszą się winogrona bezpestkowe. Na polskim rynku o tej porze możemy spotkać bezpestkowe winogrona rodzynkowe pochodzenia tureckiego, tzw. winogrona sułtańskie, które są odmianą drobnoowocową oraz winogrona bezpestkowe greckie, które posiadają większe owoce. Wśród winogron pestkowych spotykamy te pochodzące z Włoch i z Grecji. Zdecydowanie królują winogrona włoskie, które mają delikatniejszą skórkę i drobniejsze pestki w porównaniu do tych pochodzących z Grecji. W ciągu ostatnich lat pojawiły się także zachwycające smakiem czarne winogrona mołdawskie. Oczywiście należy wspomnieć również o naszych polskich czarnych winogronach, które pamiętamy z przydomowych ogródków. Mają one drobniejsze owoce i nieco cierpką skórkę. Winogrona to owoce, które są znane i doceniane od tysiącleci. Są one źródłem witamin i składników mineralnych. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Posiadają również antynowotworowe właściwości, które zawdzięczają flawonoidom, które znajdują się w pestkach i skórce. Artykuł powstał w oparciu o wiedzę specjalistów ze stoiska nr 134 Zapraszamy na zakupy!