Patat to po prostu wilec ziemniaczany zwany też często batatem lub słodkim ziemniakiem. Pochodzi z Ameryki południowej i jest uprawiany w strefie tropikalnej. Jadalne są korzenie, bulwy o różowo czerwonym, słodkawym miąższu. Pataty można zarówno gotować jak i piec. Zawierają sporą ilość skrobi jak i cukru ale posiadają niski indeks glikemiczny i zawierają 86 kcal na 100 gram. są bogate w błonnik i złożone węglowodany. Są źródłem witamin. Zawierają witaminę C, A oraz B, B1, B2 i B6. Pataty są bogate w naturalne przeciwutleniacze, beta karoten jak i polifenole. Zapewne dlatego, podobnie jak z naszych krajowych ziemniaków produkowany jest alkohol. Pataty możemy stosować zamiennie z ziemniakami a ilość przepisów kulinarna na ich przygotowanie jest olbrzymia. Niestety cena za kilogram jest kilkunastokrotnie większa niż ziemniaków. Co ciekawe można przygotowywać z nich potrawy słodkie jak i bardziej tradycyjne, wytrawne. Pataty dostępne są na wielu stoiskach w hali Zieleniaka.