Pizza w podróży – w ciągu ilu godzin należy ją zjeść? Jeśli chcesz jeść pizzę w podróży, najlepiej zamów ją tego samego dnia i zjedz w ciągu dwóch godzin od momentu dostarczenia. Rzeczywistość pokazuje jednak, że nie zawsze jest to możliwe. Podczas kilkugodzinnej podróży w klimatyzowanym samochodzie pizza z pewnością zachowa swój smak, a jedzona na zimno również może być bardzo smaczna. [middle1] Co więcej, gdy już dojedziesz do celu, możesz odgrzać ją na kolację. Aby zachowała swój smak, włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 ℃, ustaw tryb góra-dół i podgrzewaj przez 5–6 minut. Jeśli masz do dyspozycji patelnię: połóż kawałki pizzy na jej środku;. przykryj pizzę kawałkiem folii aluminiowej; ustaw płomień na średnią moc, aby proces podgrzewania przebiegał stopniowo, a danie nie przypaliło się; podgrzewaj przez ok. 5 minut. Jeśli używasz kuchenki mikrofalowej, wybierz tryb grill i podgrzewaj danie maksymalnie przez 60 sekund. Zostajesz w domu? Sprawdź, gdzie można zjeść najlepszą pizzę na Ochocie ! Jak przechowywać pizzę w podróży? Aby pizza zachowała swój smak, przechowuj ją w kartonowym pudełku, jeśli zamierzasz zjeść ją na najbliższym postoju. Wybierz plastikowy lub szklany pojemnik, gdy chcesz zjeść ją na zimno. Pamiętaj o zabraniu folii termicznej, jeżeli planujesz odgrzać danie dopiero na kolację. Kartonowe pudełko Pizza dostarczana jest w kartonowych pudełkach nie tylko ze względu na wygodę dostawcy i zamawiającego. W takich warunkach dłużej pozostaje ciepła. Jeśli masz zamiar zjeść ją na najbliższym postoju, po prostu pozostaw ją w kartonie, w którym została przywieziona. Z pewnością zachowa wtedy swój smak i być może będzie jeszcze ciepła. Plastikowy lub szklany pojemnik Gdy lubisz pizzę na zimno i nie chcesz, aby aromat dania unosił się w całym samochodzie, umieść jej kawałki w plastikowych lub szklanych pojemnikach. Dzięki nim łatwo podzielisz danie na porcje i poczęstujesz wszystkich uczestników podróży. Torba termiczna Jeśli masz zamiar odgrzać pizzę na kolację, przewieź ją w folii termicznej. Opakowanie to imituje warunki lodówki i chroni przed zepsuciem – ma to szczególne znaczenie w czasie długich podróży w upalne dni. Zapewnienie odpowiednich warunków oraz niższej temperatury ma duże znaczenie w przypadku pizzy z dodatkami mięsnymi, które szybciej się psują. Pamiętaj, aby danie przed włożeniem do torby termicznej zdążyło nieco ostygnąć.