Geneza tłustego czwartku sięga czasów pogańskich. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. [middle1] Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały, bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. Dzisiaj w Tłusty Czwartek królują pączki i faworki. Ponoć najbardziej smakują te usmażone samodzielnie, zatem zapraszamy Was do wspólnego przygotowania własnych pączków razem z sąsiadem Dawidem. Zapisz się na składnik (tel. 690 494 763, mal@oko.com.pl lub FB MALGrójecka 109) Zapraszamy 20 lutego godz. 17.00 do MALu przy Grójeckiej 109