Skorzonera jest spokrewniona z salsefią i często jest z nią mylona. Zwana jest też ze względu na zbliżony smak zimowym szparagiem lub wężymord, choć z mordowaniem węży nie ma nic wspólnego. W dawnych czasach sok z rośliny stosowano jako antidotum na jad węży i stąd wzięła się nazwa tej rośliny. Pomimo tego, że skórka jest ciemnobrązowa lub też często czarna sam miąższ jest koloru białego. Skorzonerę należy obierać w rękawiczkach ochronnych, ponieważ sok jaki się wtedy wydziela może „na stałe” zafarbować nam dłonie na czerwony kolor. Po obraniu korzenie szybko czernieją i aby tego uniknąć należy włożyć je do wody z sokiem z cytryny. Warzywo posiada sporo właściwości leczniczych, zawiera błonnik, karoten, witaminy C i B oraz potas, wapń, selen i magnez. Korzeń skorzonery zawiera tyle samo potasu co banan. Poza właściwościami leczniczymi coraz częściej jest doceniany przez smakoszy i gości na naszych stołach. Na Zieleniaku dostępny jest na wybranych stoiskach. Zapraszamy na zakupy!