Reklama

Szaron Kaki

31/12/2016 21:00

Często mylony jest z hebanowcem. Inne nazwy to: Hurma, hebanek, hebanowiec, persymona, sharon, szaron, szarona (Diospyros L.) Jest to owoc bogów nazywany też suchym owocem. Uprawiany jest głównie w Chinach, Japonii a także w krajach Azji południowo-wschodniej jak i Europy południowej. Owoc jest jadalny przed osiągnięciem stanu dojrzałości a najlepszy kilka dni po zerwaniu z gałązki kiedy nieco zmięknie. Miąższ wersji uprawnej jest bardzo smaczny i lekko słodki prawie pozbawiony pestek. Częste spożywanie owcu podobno zapobiega atakom serca. Bardzo dobrze smakuje jeśli jest lekko zamrożony. Owoc jest czerwonopomarańczowy, o średnicy od 1,5 do 9 cm i przypomina pomidor, z czterema listkami po spodniej stronie. Miąższ jest lekko twardawy, bardzo słodki i ma konsystencję galaretowatą. Coraz bardziej popularny w naszym kraju dostępny jest też na Zieleniaku w dość przystępnej cenie.

 

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do