Inaczej słonecznik bulwiasty Helianthus tuberosus jest rośliną z rodzaju astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Łączy w sobie cechy rośliny zarówno jadalnej jak i ozdobne. Jemy korzeń, który jest jadalną bulwą. Jak podaje nazwa zwyczajowa „topinambur” pochodzi od określenia tego gatunku w języku francuskim topinambour, które z kolei nadane zostało tej roślinie od brazylijskiego plemienia Indian Tupinamba. Indianie z tego plemienia odwiedzili w 1613 roku Paryż. W tym samym czasie sprowadzono do Europy roślinę i pomimo że plemię pochodziło z całkiem innego kontynentu nazwa rośliny została zwyczajowo przyjęta. U nas stosuje się też bardziej swojskie nazwy takie jak: świński orzech lub świni chleb lub po prostu świniak. Bulwy mają słodki orzechowy smak Niestety zawierają inulinę, która nie jest trawiona przez ludzi i warzywo musi być w odpowiedni sposób przygotowane do spożycia. Bulwy są zalecane w diecie osób chorujących na cukrzycę.