Wędzoną paprykę można stosować do wielu potraw. Przyprawa ta o lekko słodkim smaku podkreśla smak wielu potraw, ale też wzmaga apetyt. Znana jest głównie z potraw kuchni węgierskiej i hiszpańskiej takich jak zupa gulaszowa czy kiełbasa Chorizo. Ale doskonale nadaje się do przyprawiania sosów, mięs z grilla a nawet owoców morza. Przyprawę przygotowuje się z najwyższej jakości owoców papryki, które suszone są poprzez wędzenie dymem z dębowego drewna. Wysuszona w ten sposób papryka jest mielona w specjalnych kamiennych młynach. Wędzona papryka poza doskonałymi walorami smakowymi zawiera spore ilości witaminy C jak również beta karoten. Może pomagać podczas leczenia depresji oraz ma właściwości bakteriobójcze i przeciw zapalne. Jednak nie jest dla wszystkich i osoby cierpiące na dolegliwości dwunastnicy i żołądkowe powinny raczej unikać tej przyprawy. Wędzona papryka dostępna jest na wielu stoiskach z przyprawami w hali Zieleniaka. Zapraszamy na zakupy!