Od kilku tygodni na jednym ze stoisk Zieleniaka można dostać cukinię o smaku orzechowym. Jest to smak orzechów włoskich. Nie jest to odmiana tego warzywa zwanym też kabaczkiem a sam walor smakowy uzyskuje się dzięki odpowiedniej uprawie. Dodatkowym atutem cukinii o smaku orzechowym jest to, że pokrojeniu jest mniej gąbczasta i wodnista. W kuchni można wykorzystywać ja na wiele sposobów. Wyśmienita jest zupa, w tym przypadku będzie to zupa z nutką delikatnego posmaku orzechów włoskich. Ale też doskonale nadaje się jako dodatek do niskokalorycznego ciasta orzechowego, do którego nie trzeba będzie używać orzechów. Z cukinii możemy zrobić też leczo ale chyba najlepiej smakuje smażona w lekkiej panierce. Cukinię możemy też marynować. Taka octowa marynata o posmaku orzechów włoskich będzie atrakcyjnym dodatkiem do mięs na świątecznym stole. Może warto już dzisiaj o tym pomyśleć?