Gdzieś na przełomie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych hiszpański plantator pomidorów, niejaki Luis Ortago dokonał interesującego odkrycia. Mianowicie zauważył, że pomidory w ostatnich rzędach są mniej podlewana przez co mają bardziej intensywny ciemnoczerwony a nawet brązowozłoty kolor i są o wiele bardziej słodkie od zwykłych pomidorów. Trochę pokombinował zakładając nową plantację i tak powstały pomidory Kumato zwane też czekoladowymi. Pomidory te mają grubszą skórkę od innych pomidorów przez co można je znacznie dłużej przechowywać. Ale to nie koniec zalet. Posiadają mniej pestek i bardziej intensywny w smaku miąższ. Co ciekawe nie można kupić nasion tych pomidorów i efekt końcowy w postaci pomidora czekoladowego zależy tylko i wyłącznie od umiejętności plantatora. Tyle powyższych zalet ma swoje odbicie w cenie i pomidory kumato są nieco droższe od zwykłych pomidorów. Nie mniej warto spróbować. Dostępne są w hali Zieleniaka. Zapraszamy na zakupy!