Reklama

Figi

25/10/2017 00:37

Wrzesień i październik to czas, kiedy na bazarach pojawiają się świeże figi. Pochodzą przede wszystkim z Turcji i Grecji. Interesujące jest to, że jadalne owoce pochodzą tylko z żeńskich drzew figowych. Są to jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Starożytni atleci, przygotowujący się do igrzysk, wzbogacali nimi swoje posiłki. Drzewo figowe, czyli figowiec pospolity, uznawane jest za jedno z najstarszych drzew na ziemi.

Figi mogą być spożywane na surowo oraz po obróbce. Mają kilka odmian: czarną, białą, zieloną i fioletową. Na surowo najczęściej jadane są fioletowe figi. W wyborze owoców należy kierować się kolorem, wielkością oraz miękkością. Najlepsze są te, które są duże, ciemnofioletowe i miękkie. Często można spotkać takie owoce, z których wylatuje bardzo lepki sok, co jest naturalne przy bardzo dojrzałych figach. Figi są bardzo delikatne, na co trzeba zwracać uwagę przy przechowywaniu i przenoszeniu. Należą do owoców, które szybko się psują. Najlepiej, aby były zjedzone w ciągu 2 – 3 dni od zakupu. Należy pamiętać, aby myć je przed bezpośrednio jedzeniem. Umytych nie należy zostawiać na później, gdyż wtedy bardzo szybko się zepsują.

Figi posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Bardzo dobrze wpływają na serce i układ krwionośny, mają działanie przeciwbakteryjne, pomagają leczyć wrzody żołądka, obniżają poziom cholesterolu, odtruwają i odkwaszają organizm. Zalecane są również osobom będącym w stanie osłabienia i apatii. 

Artykuł powstał w oparciu o wiedzę specjalistów ze stoiska nr 124 Zapraszamy na zakupy!

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do