W poprzednim odcinku poznaliśmy odmiany ziemniaków, które dzielą się na typy w zależności od zastosowania w naszej kuchni. Zacznijmy od końca. Typ „D” nie ma zastosowania w kuchni ze względu na to, że jest suchy i mączysty przez co pozbawiony walorów smakowych. Typ „C” to odmiany Gracja, Bryza, Ibiz, ze względu na kruchość i mączystość najlepiej nadają się na placki, kluski czy pyzy. Typ „B” to podstawowe odmiany to Irga i Irys. Są to ziemniaki do ogólnego zastosowania w kuchni. Doskonale nadają się jako kartofelki z wody jako dodatek do wszystkich potraw jak i ziemniaki krojone do wszystkich zup. Są doskonałe do duszenia ale również do smażenia jak i na frytki. Są też odpowiednie na placki ziemniaczane. Typ „A” to odmiany Lord, Vineta czy Denar. To tak zwane twarde ziemniaki o małej zawartości skrobi. Jako, że nie rozpadają się po ugotowaniu doskonale nadają się na sałatki, grilla ale też do smażenia. W zasadzie nie pozostaje nam nic innego jak wybrać się po ziemniaki oczywiście na Zieleniak.