Reklama

Jeżyna

24/07/2017 23:36

Jeżyna jest odmianą maliny i podobnie jak ona rośnie dziko jak również może być uprawiana. Sam owoc zresztą jest bardzo podobny do owocu maliny. Najczęściej jest w kolorze ciemno granatowym, czarnym ale zdarzają się też owoce żółte lub czerwone. W smaku jeżyna może być bardzo słodka ale często może się też zdarzyć, że owoce mogą być kwaśne pomimo że są całkowicie dojrzałe. Co istotne to wszystkie gatunki jeżyn są jadalne. Owoce mają też właściwości lecznicze i spożycie ich wpływa pozytywnie na działanie układu pokarmowego. Sok z jeżyn podobno ma też działanie uspokajające. Ten ostatni może być też stosowany zewnętrznie przez nastolatków mających problemy z trądzikiem. Ale nie tylko same owoce mają działanie lecznicze. Zbiera się również listki jeżyny, z których przygotowuje się napar działający przeciwgorączkowo , stosowany w czasie przeziębienia. Korzeń jeżyny jest naturalnym środkiem odwadniającym organizm. Owoce jeżyny spożywamy jednak głównie jako surowy przysmak lata lub jako dodatek do deserów.

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do