Reklama

Kiszony czosnek

31/05/2017 23:59

Najpopularniejsze do kiszenia i najbardziej znane są kiszone ogórki ale ostatnimi czasy coraz większą popularnością cieszy się kiszony czosnek. Jest delikatny w smaku i doskonale nadaje się do kanapek oraz jako wyśmienity dodatek do potraw a głównie serów i mięs. Sposób przygotowania nieco przypomina kiszenie ogórków. Czosnek można kisić zarówno w kamionkowym naczyniu jak i słoikach jako przetwory do dłuższego przechowania. Oczywiście podstawowym składnikiem jest sam czosnek. Musimy zaopatrzyć się na Zieleniaku w liść laurowy, korzeń chrzanu, nieco ziarenek gorczycy i czarnego pieprzu oraz pęczek kopru. Na dno naczynia układamy kolejno obrany i pokrojony korzeń chrzanu, pieprz, gorczycę i listek laurowy a następnie obrane główki czosnku na przemian z koprem. Jeśli przygotowujemy kiszenie w zakręcanym słoiku to czosnek może być w ząbkach. Całość zalewamy gorącą solanką. Solanka to nic innego jak woda z solą w proporcjach na litr wody jedna stołowa łyżka soli. Proces kiszenia czosnku jest znaczne dłuższy nisz ogórków i trwa od 2 do 3 tygodni. Niecierpliwych gastronomów zapraszamy na Zieleniak gdzie można nabyć kiszony czosnek a następnie porównać kulinarne wyniki.

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do