Reklama

Konrad

Kawa to podróże, w których można poznać cudowne miejsca i jej historię

 

Pijemy kawę z Etiopii, dla mnie jest mocna i jest jej mało. Konrad opróżnia filiżankę dwoma łykami, pierwszy i po dłuższej chwili drugi. Pił tę kawę inaczej niż ja, dłużej i pewniej, smakował, upajał się aromatem - degustował. Kawa była bez cukru to dla mnie nowość dla Konrada oczywistość.

Sommelier to znawca wina, który je smakuje, nie przełyka a mlaszcze, bulgocze, po czym je wypluwa i niczym Andersen snuje opowieści, jakie ono jest i skąd jest.

Barista to znawca kawy, który potrafi doskonale zaparzyć kawę i opisać jej walory smakowo – zapachowe a jest ich aż 1400 dla wina tylko 900.

Patrzyłem na Konrada z wielkim zainteresowaniem i zakłopotaniem, mówił o kawie takie rzeczy, nie zawsze zrozumiałe, że prosiłem go o „Replay” Opowiadał jak podróżnik i jako znawca - używając fachowych określeń. To był spektakl profesjonalisty w każdym calu.

...kawa to podróże, w których można poznać cudowne miejsca i jej historię- stwierdził Konrad

Jest szefem Cafe „Filtry” przy Filtrach Warszawskich. Tu nie ma alkoholu za to jest znakomicie parzona kawa z trzech młynków. Kawa podstawowa, mieszanka palona specjalnie dla jego kawiarenki, którą wymienia, co pół roku. Alternatywna mielona i parzona w różny sposób i młynek trzeci - cykl podróży, dzisiaj kawa z Etiopii, która postawiła mnie na nogi. Jutro może być brazylijka, kolumbijska czy portugalska...

Najlepiej jest wpaść na degustację w każdą niedzielę, na którą zaprasza szef "Filtrów" a ja polecam małą czarną bez cukru
 

Obejrzyj inne fotografię

Jeśli chcesz zrobić sobie profesjonalne zdjęcie i przedstawić się mieszkańcom Ochoty to skontaktuj się z nami ludzieochoty@gmail.com  tel. 527 257 067 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do