Koperek inaczej Koper nazwę swoją zawdzięcza niewielkiej wsi na Opolszczyźnie nazywającej się Kopernik, znanej już od średniowiecza z upraw tej interesującej rośliny. Co ciekawe z tej samej wsi pochodzi rodzina naszego wielkiego uczonego Mikołaja Kopernika. Koper znany jest pod wieloma nazwami: koperek wonny, kopr, kopr polski, kopr pospolity, kopr swojski, krop, kajzer, koper, koper ogrodowy zwykły, koper swojski, koper wonny, koperek. Jest podstawowym składnikiem, oczywiście poza samymi ogórkami i czosnkiem do przyrządzania potrawy zwanej ogórkiem małosolnym. Od wczesnej wiosny do późnego lata jest to podstawowa zakąska na naszych stołach. Ze względu na swój intensywny zielony kolor jak i intensywny aromat, służy jako dodatek do wszystkich potraw. Od wszelkiej maści zup, poprzez sosy, dodatki do sałatek a skończywszy na posypce do ziemniaków. Ma też właściwości lecznicze oraz zawiera sporo witamin. Znajdziecie go w zasadzie przez cały rok na większości stoisk na Zieleniaku.