Reklama

Koperek czyli Anethum graveolens

Koperek inaczej Koper nazwę swoją zawdzięcza niewielkiej wsi na Opolszczyźnie nazywającej się Kopernik, znanej już od średniowiecza z upraw tej interesującej rośliny. Co ciekawe z tej samej wsi pochodzi rodzina naszego wielkiego uczonego Mikołaja Kopernika. Koper znany jest pod wieloma nazwami: koperek wonny, kopr, kopr polski, kopr pospolity, kopr swojski, krop, kajzer, koper, koper ogrodowy zwykły, koper swojski, koper wonny, koperek. Jest podstawowym składnikiem, oczywiście poza samymi ogórkami i czosnkiem do przyrządzania potrawy zwanej ogórkiem małosolnym. Od wczesnej wiosny do późnego lata jest to podstawowa zakąska na naszych stołach. Ze względu na swój intensywny zielony kolor jak i intensywny aromat, służy jako dodatek do wszystkich potraw. Od wszelkiej maści zup, poprzez sosy, dodatki do sałatek a skończywszy na posypce do ziemniaków. Ma też właściwości lecznicze oraz zawiera sporo witamin. Znajdziecie go w zasadzie przez cały rok na większości stoisk na Zieleniaku.   

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do