Okres przedszkolny to czas, w którym kształtują się preferencje smakowe oraz upodobania żywieniowe dzieci. Właściwe odżywianie decyduje o zdrowiu oraz ma bardzo duży wpływ na aktywność psychiczną, umysłową i ruchową przedszkolaków. Nawyki żywieniowe należy wpajać od najmłodszych lat. W realizację wprowadzania zdrowego odżywiania dzieci w przedszkolu należy zaangażować całą społeczność przedszkolną: dzieci, rodziców i pracowników. [middle1] W listopadzie zorganizowaliśmy akcje edukacyjne mające na celu przezwyciężenie uprzedzeń do niektórych potraw, próbowanie dań wybranych przez dzieci, naukę o potrawach koniecznych dla zdrowia oraz poznanie kuchni innych państw. Podczas „ Dnia Zielonego” w jadłospisie znalazły się potrawy w kolorze zielonym, dzieci ubrały się na zielono, próbowały przyniesione przez siebie owoce i warzywa, - oczywiście zielone, oraz uczestniczyły w zajęciach plastycznych i zabawach, w których królowały barwa i odcienie zieleni. W dniu „ Kuchnie świata – Grecja” chętne dzieci wspólnie z rodzicami wykonały prezentację plastyczną o Grecji, niektórzy prezentowali swoje prace na forum grupy. Jadłospis tego dnia składał się z obiadu greckiego. Kolejne wydarzenie - „ Dziś w przedszkolu jemy , to co sami wybierzemy” – menu wybrały dzieci z gr V – 5 latki : śniadanie – zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi , pieczywo mieszane z masłem , miodem i dżemem, herbata; obiad – rosół z makaronem, naleśniki z serem, śmietaną, sałatka z jabłka, lemoniada; podwieczorek – bułka kwiatek z masłem, sałatka owocowa, sok jabłkowy. A oto wierszyk ułożony przez Panią kucharkę, dopisany do menu tego dnia : „ Z piątki dzieci decydują, co w przedszkolu konsumują. Dzisiaj będzie rosół z kurki, naleśniki w kształcie rurki. Na życzenie to zrobimy, więc smacznego Wam życzymy” Od wielu lat, w każdy czwartek, dzieci jedzą śniadanie w postaci „ Szwedzkiego stołu”, gdzie mają okazję do samodzielnego komponowania kanapek. Od stycznia planujemy samodzielne nalewanie zupy przez dzieci z wazy, co ma podkreślić celebrowanie obiadu. Takie kulinarne „podróże” cieszą się ogromnym zainteresowaniem przedszkolaków, daje im to wielką radość, a przy okazji wypracowują w sobie dobre nawyki żywieniowe i zdobywają wiedzę. W ten sposób łączymy przyjemne z pożytecznym. Dorota Babiak Dyrektor Przedszkola nr 71