„W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem Zapodziani po głowy, przez długie godziny Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem.” Malina jest jednym z nielicznych owoców, który na stałe znalazł swoje miejsce nie tylko w poezji ale w jej odmianie tak zwanym erotyku Bolesława Leśmiana. Sama roślina należy do rodziny różowatych i występuje zarówno dziko jak i jest uprawiana. Maliny z Zieleniaka pochodzą w większości z upraw choć zdarzają się też owoce pochodzące od zbieraczy leśnego runa. Na te ostatnie należy zwracać szczególną uwagę ponieważ często mogą być robaczywe. Same owoce są w kolorze ciemnej czerwieni, purpury ale też czasami mogą występować odmiany w kolorze żółtym. Owoce maliny są intensywnie pachnące i bardzo smaczne. Doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia oraz jako wyśmienity dodatek do lodów i sałatek. Z malin można przygotować znakomite soki, dżemy jak i nalewki. Jako, że malina zawiera bardzo dużo witamin jak i magnez sok malinowy jest podstawowym składnikiem drinka „wściekły pies” oraz niezbędnym dodatkiem do grzanego piwa.