Jak sama nazwa wskazuje należy do rodziny dyniowatych. Jest jednym z najpopularniejszych warzyw występujących na Zieleniaku. Najbardziej znanym gatunkiem jest ogórek siewny. Uprawiany był już ponad trzy tysiące lat temu w Himalajach. Pomimo tego, że jest warzywem jego owoc nazywany jest jagodą. Jagoda ta jest lekko wydłużona o różnej grubości a skórka najczęściej w kolorze zielonym może być pokryta niewielkimi brodawkami. Wnętrze ogórka poza miąższem posiada również pestki. Wyjątkiem jest odmiana partenokarpiczna, która podczas uprawy nie wymaga zapylania a owoce ogórka nie posiadają pestek. Ogórek nie posiada wielkich właściwości odżywczych a jedynie walory smakowe. Do tego najwięcej witamin i innych składników znajduje się w skórce. Surowe ogórki zawierają enzym zwany askorbinazą, który rozkłada utleniając witaminę C. Dlatego też surowych ogórków nie należy łączyć w sałatkach z pomidorami i papryką. Surowy ogórek dlatego najlepiej spożywać w postaci mizerii z dodatkiem śmietany. Doskonale smakuje zarówno na słodko jak i na słono. A pomimo niewielkich walorów odżywczych nic nie zastąpi ogórka małosolnego, kiszonego czy marynowanego na naszych stołach. Artykuł sponsorowany