Sezon na paprykę trwa w zasadzie przez cały rok ale największy wysyp świeżych warzyw zaczyna się od końca lata i trwa do późnej jesieni. Mamy na myśli odmiany uprawiane w kraju charakteryzujące się grubymi i bardzo smacznymi ściankami wewnątrz, których znajduje się sporej wielkości kiść w zasadzie niejadalnych pestek. W tym miejscu należy wspomnieć, że paprykę odkryli hiszpańscy konkwistadorzy, którzy szukając mitycznego eldorado i złotego runa przy okazji znajdowali pieprz i inne wtedy jeszcze egzotyczne przyprawy. Jako, że nasiona papryki dobrze znoszą zamorskie podróże i długo po zerwaniu mogą zakiełkować. Tak papryka trafiła do Europy gdzie z powodzeniem uprawiana jest do dnia dzisiejszego. O smaku papryki i jej „ostrości” decyduje kapsaicyna Papryka występuje najczęściej w kolorze czerwonym choć ze względu na sporą ilość odmian może być też w kolorze żółtym lub zielonym. Jest nieodzownym składnikiem w bez mała każdej kuchni a wszystkie potrawy przygotowywane na jej bazie trudno wymienić. Tym bardziej, że papryka może występować zarówno jako świeże warzywo jak i przyprawa.