Reklama

Aczuczuk - sałatka prosto z Azji Środkowej

Ten przepis przywiozłem specjalnie dla Was, drodzy Czytelnicy, prosto z Azji Środkowej - serca egzotycznej kuchni i niezapomnianych smakołyków. W tamtejszych regionach nosi ona nazwę Aczuczuk.

Dobrałem ten przepis specjalnie tak, aby można było przygotować coś niecodziennego dosłownie w 15 minut! Do przygotowania tej sałatki, wystarczą nam tylko pomidory malinowe (bądź inne odmiany), świeży ogórek, cebula oraz dobrej jakości olej rzepakowy. Kluczowym elementem w tej sałatce będzie dobór soczystych pomidorów, wysokiej jakości oleju rzepakowego oraz odpowiedniej dość młodej cebuli, które jeszcze nie ma w sobie goryczy. Pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. Świeże ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobniejszą kostkę. Cebulę natomiast kroimy w dość grube półkółka - powinna być ona wyczuwalna w tej sałatce (dlatego nie może być gorzka). Te trzy składniki mieszamy ze sobą w sałatnicy i przyprawiamy solą, która jeszcze bardziej wyciągnie ze świeżych warzyw ich soki. Na koniec polewamy wszystko olejem rzepakowym i mieszamy jeszcze raz. Sałatka ta będzie najbardziej smakować dopiero po jej odstawieniu na ok.15 min. Wtedy sól wyciągnie z pomidorów sok, który wymiesza się z olejem rzepakowym, dając szczególny smak. Pomidory najwyższej klasy wraz z innymi składnikami potrzebnymi do tej  sałatki znajdziecie na Zieleniaku - nowoczesnym rynku Ochoty. Zapraszam!

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do