Na dworzu nadal ciepło, dlatego myślami uciekamy coraz bardziej na wymarzone od dawna wakacje. Grecja, Chorwacja, Włochy, Holandia czy Francja.. pomysłów jest wiele, ale żeby choć trochę ulżyć w tym czasie oczekiwania na lato, poniżej proponuję przepis na łososia na cytrynach - danie tradycyjne na wyspach greckich i nie tylko. [middle1] W zasadzie do dania potrzebne nam będą tylko 4-5 składników, a więc z zasady nie będzie to skomplikowany przepis: 2 dzwonki łososia 1-2 cytryny oliwa z oliwek sól morska i pieprz kolorowy pomidorki koktajlowe Piekarnik podgrzewamy do 180 stopni. Dno brytfanki smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek. Następnie wykładamy pokrojone w plasterki cytryny i na nie układamy łososia. Całość trzeba posolić, nie zapominając również o cytrynach - sól pomoże cytrynom puścić sok i nawilżyć łososia w czasie pieczenia. Łosoś jest rybą o bardzo bogatym, jak również i delikatnym smaku, dlatego bardzo łatwo jest ten smak zagłuszyć przyprawami i dodatkami. Żeby nie dopuścić do tego z dodatkowych przypraw należy użyć ewentualnie rozmarynu. Pieczemy łososia przez 20 minut. Najlepiej podać go z młodymi ziemniakami, rozmarynem oraz pomidorkami koktajlowymi. Warto podkreślić, że wszystkie te składniki znajdziecie na Zieleniaku. Jest to miejsce, gdzie nie tylko ceny zachęcają do kupna, ale również jakość i świeżość tutejszych produktów, jak na prawdziwym ryneczku. Artykuł sponsorowany