Wyroby kulinarne z regionu Dolnego Śląska znaleźć można poprzez szlak kulinarny „Smaki Dolnego Śląska”. W skład szlaku wchodzi wiele restauracji, hoteli, ale również tłoczni, uli czy piekarni. Tworzy on swojego rodzaju atrakcję turystyczną, jest pomocą w planowaniu podróży kulinarnej po Dolnym Śląsku oraz promocją umiejętności tutejszych szefów kuchni i reklamą lokalnych produktów. [middle1] Bogactwo Dolnego Śląska Dolny Śląsk jest bogaty w miód, a w szczególności rejon Borów Dolnośląskich. Słyną one z miodu wrzosowego, który został wpisany na krajową listę produktów tradycyjnych oraz do unijnego systemu ochrony nazw produktów regionalnych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wiele potraw na Dolnym Śląsku przyrządzana jest również z pstrąga, bowiem pstrąg kłodzki smażony lub wędzony to dania regionalne, które znajdują się na liście produktów tradycyjnych. Dolnośląska Ziemia Kłodzka nosi nazwę „krainy pstrąga i lipienia”. Licznie występują tam te gatunki ryb w czystych górskich rzekach i potokach Kotliny Kłodzkiej. W owych potokach złowić można także węgorze, kiełbie, ślizy, minogi, karasie, głowacze, strzeble, olszanki, szczupaki, brzanki oraz okonie. W tym rejonie prowadzona jest hodowla ryb od wielu lat. Region Dolnego Śląska słynie także z wina. W tym rejonie znajduje się wiele winnic, takich jak Winnice Jaworek w Miękini, Winnica Adoria w Zachowicach niedaleko Wrocławia oraz Winnica Świdnicka. Zajmują się one uprawą mnóstwa szczepów winorośli, z których powstaje to tradycyjne wino. Trunek ten wielokrotnie zdobywał uznanie wielu koneserów dobrego smaku, a owe winnice stają się celem wycieczek enoturystycznych. Na Dolnym Śląsku znaleźć można także wiele tradycyjnych piekarni, szczególnie we Wrocławiu. Chleb w tym regionie wypiekany jest według wieloletniej receptury, bez żadnych polepszaczy. Najbardziej znanymi bochenkami tam są pszenny chleb mazowiecki oraz chleb rycerski. Są one miękkie oraz mają odpowiednio wilgotny środek.