Kupując kiedyś ziemniaki na Zieleniaku sprzedawca spytał jakie ziemniaki? Okazało się, że mogą być takie, które szybko się gotują lub takie, które gotują się dłużej, ale w zależności od odmiany mogą być białe lub żółte po ugotowaniu, kruche lub miękkie albo sypkie. Dlatego warto wspomnieć parę słów o odmianach ziemniaka. Największy bank genów ziemniaka znajduje się w Peru gdzie odnotowano dziesięć tysięcy odmian tego warzywa. W naszym kraju wyodrębniono już tylko około 130 odmian, które są wpisane do Polskiego Krajowego Rejestru o nowymi odmianami zajmuje się Instytut Ziemniaka będący częścią Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin. Odmiany dzieli się pod względem terminu ich zbiorów, które jednak nie określają konkretnych dat ani regionów kraju. Od odmian bardzo wczesnych do późnych mamy: Berber, Lord, Irga, Krasa, Irys, Gloria, Denar, Gracja, Vineta, Nora, Augusta, Ibis, Pirol, Żagiel, Satina, Kuba, Bryza, Syrena, Zeus, Jasia, Molli, Uran, Lenino, Bzura, Ślęza, Sonda, Medea. Dodatkowo odmiany ziemniaka podzielone są na cztery typy w zależności od ich przydatności w kuchni. Ale o tym przeczytacie w kolejnym odcinku .