Młoda marchewka kojarzy mi się zawsze z wiosną i wysypem nowalijek. Nowalijki to nic innego jak młode warzywa, które pojawiły się pierwszy raz w roku na wiosnę i często określamy je jako „młode” Do nowalijek zaliczamy: pietruszkę, cebulę dymkę, rzeżuchę, szczypiorek, ogórek, sałatę, pomidory, rzodkiewkę i młodą marchew. A młoda marchew lub jak kto woli marchewka to bogactwo smaków. Dość wspomnieć o młodej marchewce w panierce lub pieczonej z miodem i tymiankiem. Albo marchewka z bułką tartą lub w maślanym sosie. Może być też glazurowana a i można ją schrupać na surowo i poczuć w ustach smak wiosny. Twarożek ze szczypiorkiem, cebulą dymką i młodymi rzodkiewkami jest po prostu delikatesową pychotką. Rarytasem jest też jajecznica z młodymi pomidorami lub sałatka z młodej sałaty i ogórków. Niestety czas nowalijek trwa dosyć krótko i niebawem się skończy. Wszystkie te kulinarne przysmaki dostępne są już na Zieleniaku. Zapraszamy na zakupy!