Ze względu na prostotę w przygotowaniu można spotkać się też z nazwą „sałatka kawalerska” lub „sałatka słomianego wdowca” Wszystkie składniki sałatki bez problemu dostaniemy na Zieleniaku przez cały rok. Oczywiście podstawowymi produktami będą pomidory i cebula. Oczywiście nie obejdzie się bez szczypty cukru, pieprzu i soli oraz kilku kropel octu spożywczego. Sałatkę przygotowujemy z kilku pomidorów i jednej cebuli. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, przygotowanym uprzednio w czajniku, celem łatwiejszego obrania pomidorów ze skórki. Następnie kroimy je w plastry i układamy jedną warstwę na płaskim talerzu. Obieramy średniej wielkości cebulę i kroimy ją w cienkie plasterki. Następnie układamy ją jako kolejną warstwę na pomidorach. Plastry cebuli mogą nieco się rozpadać ale nie wpłynie to negatywnie na smak naszej sałatki. Warstwy solimy i delikatnie cukrzymy oraz pieprzymy a następnie skrapiamy kilkoma kroplami octu. Następnie układamy kolejną warstwę pomidorów i cebuli i stosujemy przyprawy. Ważne aby krople octu dodawać na samym końcu. Można ułożyć trzecią warstwę ale jako dodatek do obiadu dwie całkowicie wystarczą. Po przygotowaniu sałatki należy odczekać przynajmniej z godzinkę aby składniki odpowiednio się związały. Smacznego!