Często zastanawiamy się co podać do obiadowych dań mięsnych lub rybnych. Dobrze aby obok ziemniaków, ryżu oraz sałatki był jakiś sos. Oczywiście w sklepach jest ogromny wybór sosów ale jeśli chcemy zabłysnąć naszą wiedzą kulinarną dobrze przygotować sos samemu. Doskonały w smaku i łatwy w przygotowaniu jest orientalny sos azjatycki z kawałkami ananasa. Będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do dań kuchni azjatyckiej ale również mięs i ryb a nawet potraw z grilla. Do przygotowania sosu potrzebny jest mały słoiczek majonezu, kilka plastrów ananasa, imbir, chili, czosnek i kolendra. Plastry ananasa kroimy w drobniutką kostkę. Siekamy ząbek czosnku lub wyciskamy. Mieszamy z ananasem dodając posiekaną drobno kolendrę i majonez do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do smaku dodajemy przyprawy i przekładamy do sosjerki. Z grillowaną piersią z kurczaka smakuje doskonale.