Reklama

Zupa ze skorzonery

28/02/2018 02:50

Skorzonera znana jest też pod nazwą „zimowe szparagi” ze względu na podobny smak. Jest bardziej mączna ale nie posiada też włókien stąd warzywo to doskonale nadaje się do przygotowania zupy. Danie jest proste w przyrządzeniu, bardzo syte i smaczne. Będziemy potrzebować następujące składniki: pół kilo skorzonery, cebulę, ząbek czosnku, 3 marchewki i kilka ziemniaków, litr bulionu warzywnego, łyżkę masła, trochę oleju i pestek z dyni. Warzywa należy obrać umyć i pokroić w plasterki a następnie obsmażyć na patelni zaczynając od cebuli z czosnkiem. Następnie warzywa należy zalać ciepłym bulionem i gotować przez około pół gadziny aż zmiękną. Lekko ostudzoną zupę należy zmiksować blenderem do postaci kremu oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można też dodać kilka kropelek cytryny. Zupę podajemy mocno gorącą z grzankami i uprzednio podsmażonymi na patelni bez tłuszczu pestkami z dyni. Smacznego!

Reklama

Reklama

Wideo iOchota.pl




Reklama
Wróć do